Syaz Harzays Minme: Tutorial : Like Button Facebook ( Entry )

Pages

STATUS UPDATED!
Assalamualaikum korang korang and korang... terima kasih kerana sudi singgah kat blog syaz ni.. hihihihi...

21 Dec 2013

Tutorial : Like Button Facebook ( Entry )

Assalamualaikum ^^

Hyep.. hello hello hello loca people..
tengok title... taukan maksud dia... Like Button Facebook dekat setiap entry yang korang post laa.... ^^
oke3... ada 2 cara.. SIMPLE STYLE n COUNT STYLE..

Lets Tuto..

1. Log In--> Template --> Edit Html..

2. Tekan CTRL + F, then korang search kod dekat bawah ni :

</blogger>

3. Copy kod yang dekat bawah ni pulak.. korang pilih style mana yang korang nak :

 SIMPLE STYLE


<iframe scr="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$>" scrolling="no" frameborder="0" style="height: 62px;
width: 100%" allowTransparency="true"></iframe>

COUNT STYLE 


<iframe allowTransparency='true' frameborder='0' scrolling='no' src='http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=<$BlogItemPermalinkURL$> &layout=button_count& show_faces=false& width=90& action=like& font=arial& colorscheme=light& height=21'  style='border:none;  overflow:hidden;  width:90px;  height:21px;'></iframe>


4. Dah pilih n dah copy?? kalau dah korang PASTE kod tu di atas kod yang korang search tadi tu..

5. PREVIEW dulu.. kalau dah puas hati korang boleh SAVE...

SELAMAT MENCUBA ^^ 

No comments:

Post a comment

Assalamualaikum...
alang-alang dah baca tu..
mintak tolong komen sekali boleh??
hehehehe ^^

Syaz Harzays Minme© . Designed by MaiGraphicDesign