Syaz Harzays Minme: Tutorial : Scrollbar Blogskin

Pages

STATUS UPDATED!
Assalamualaikum korang korang and korang... terima kasih kerana sudi singgah kat blog syaz ni.. hihihihi...

20 Dec 2013

Tutorial : Scrollbar Blogskin

Assalamualaikum..

hyepp... hello hello hello ^^

hihihhi... tuto yang seterusnya, tengok title oke... 
SCROLLBAR... tau kan scollbar itu ape... bagi yang newbies tu mesti korang tercari-cari macam mana nak cantik kan korang punya scrollbar kan... 
oke2... ni syaz dah buat tuto untuk korang...
btw... contoh scrollbar...


oke.. lets tuto...^^

1. Log In --> Template --> Edit HTML..

2. Korang click CTRL + F, then search kod dekat bawah ni:

</style>

dah jumpa?? ok next..

3. Copy kod yang di bawah ni pulak :

::-webkit-scrollbar {
height: 7px;
width: 7px;
background: #e3baef;
border: 2px solid #bc3de0;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #e3baef;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #bc3de0;
}

4. Lepas tu, korang PASTE kan di bawah kod yang korang search tadi oke..

p/s::

Merah : korang boleh tukar ikut suka korang sendiri ok... kalau makin kecik size yang korang letak, maka semakin kecik la korang punya scrollbar dan sebaliknya kalau size besar oke...

Biru :  yang ni pulak untuk korang punya background, korang tukar supaya matching dengan korang punya template ok... 

Kuning : yang ni korang punya border background, yang dekat tepi tu... korang tukar ikut yang korang nak...

Kelabu : yang ni untuk scroller korang... 

Hijau : yang ni korang punya border untuk scroller...

korang boleh cari kod warna SINI



5. korang PREVIEW dulu... kalau dah puas hati dengan korang punya scrollbar, korang boleh save...

DONE, SELAMAT MENCUBA ^^

No comments:

Post a comment

Assalamualaikum...
alang-alang dah baca tu..
mintak tolong komen sekali boleh??
hehehehe ^^

Syaz Harzays Minme© . Designed by MaiGraphicDesign