Syaz Harzays Minme: Tutorial : Cara Membuat Blog (NEW STYLE)

Pages

STATUS UPDATED!
Assalamualaikum korang korang and korang... terima kasih kerana sudi singgah kat blog syaz ni.. hihihihi...

20 Dec 2013

Tutorial : Cara Membuat Blog (NEW STYLE)

Assalamualaikum....

hyep semuaaa.... aloha.. hello hello hello .. hihihi ^^
nak buat blog?? Nak ade blog?? Meh syaz tolong.. karang ni cara nk created blog dah ade wajah baru…
ha'a.... ok... kita mulakan sekarangg.. hahhaa.. ( macam nak join satu perlumbaan la pulakk ).. oke2... korang nak buat blog kan... ?? korang nk ade blog sendiri kan?? mesti korang terfikir nk buat blog lepas tgk blog member2 or blog akak2 yg  cantik menarik tertarik memang da boommmm time korang search pasal blog rite?? TAPI.. satu persoalannya korang tak reti nak buat .. kan3??  oke.. ni syaz tolong ajarkan mcm mana nk buat akaun untuk blogspot... senang je.. tak menyusahkan korang pon... just follow step by step ok... banyakkan bersabar kalo nk ade blog sendiri yee... ok... 

STEP 1 :

Untuk CREATE BLOG ni korang mesti ade akaun GMAIL dulu... ade tak?? korang kena SIGN UP akaun gmail dulu.. takpe2.. syaz sedia membantu... korang KLIK SINI .. keluar page mcm gambar yang dekat bawah..



 
STEP 2 :
Lepas je isi korang klik NEXT STEP tu ok…then akan keluar SET UP YOUR PROFILE macam gambar yang dekat bawah....


             

STEP 3:
Then, Klik NEXT STEP.. korang akan jumpa pulak gambar yang mcm dekat bawah.. ade tgk word “BACK TO BLOGGER”?? korang klik tu pulak..

        

STEP 4:
lepas tu korang set up ape yang patut.. dah habis set up , korang klik  “ BACK TO BLOGGER”  automatik akan keluar page nih..


    
STEP 5:
Korang klik “NEW BLOG”.. Akan keluar page ni pulak..



Jumpa dah kan.. ok.. korang isi ape yang patut..

p/s :
Title : korang punya name blog yang korang nak..
Address : nama blogspot korang… Example : sweetpurple.blogspot.com
Template : KOrang pilih je yang mana satu korang minat..

Lepas tu korang scroll kat bawah then jumpa “CREATE BLOG” klik kan.. keluar pulak page ni..





ade tgk kan ayat “ Your Blog has been created! Start posting | Dismiss”..?? korang klik “START POSTING”.. ok.. korang boleh start menaip untuk first posting korang… Tulis tajuk pada “TITLE”.. Lepas je abis menaip korang klik “PUBLISH….

Tadaaaa… DONE… now korang boleh la start memblogging … make sure korang ingat korang punya email n password tu… URGENT tau.. kalau lupe.. terpaksa buat yang baru laaa… hahaha..

Oke la… setakat ni je la syaz dapat tolong.. hope korang faham la ya.. dhaaaa…. Kalo ade yang tak fhm.. boleh Tanya ok..

SELAMAT BERBLOGGING ^^




No comments:

Post a comment

Assalamualaikum...
alang-alang dah baca tu..
mintak tolong komen sekali boleh??
hehehehe ^^

Syaz Harzays Minme© . Designed by MaiGraphicDesign