Syaz Harzays Minme: Tutorial : Disable Right Click

Pages

STATUS UPDATED!
Assalamualaikum korang korang and korang... terima kasih kerana sudi singgah kat blog syaz ni.. hihihihi...

21 Dec 2013

Tutorial : Disable Right Click

Assalamualaikum...

hyep... hello hello hello loca people.. ^^
tengok title...?? hihihi.. oke3.. DISABLE RIGHT CLICK.. 
tau ke disable right click tu ape?? 
fungsi : orang tak dapat nak copy ape yang korang update dekat blog...
contoh : tengok gambar dekat bawah..


tu dahhh..??oke...

Lets tuto 

1. Log In --> Template --> Edit Html..

2. Tekan CTRL + F, then seacrh kod dekat bawah ni :

<html>

dah jumpa?? ok next..

3. Copy kod dekat bawah ni pulak :



<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Epppp ! Nak COPY erkk?? no no no... no copyright... kalau nak copy jugak Tekan CTRL + C oke... hihihi ^^";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>



4. Dah copy?? ok.. korang PASTE kod tu di bawah kod yang korang search tadi... 

5. Korang tukar tulisan merah kepada ayat korang sendiri... 

6. Dah tukar... korang PREVIEW dulu... kalau dah puas hati korang boleh SAVE...

SELAMAT MENCUBA ^^


No comments:

Post a comment

Assalamualaikum...
alang-alang dah baca tu..
mintak tolong komen sekali boleh??
hehehehe ^^

Syaz Harzays Minme© . Designed by MaiGraphicDesign