Syaz Harzays Minme: Tutorial : Search Engine Blog

Pages

STATUS UPDATED!
Assalamualaikum korang korang and korang... terima kasih kerana sudi singgah kat blog syaz ni.. hihihihi...

21 Dec 2013

Tutorial : Search Engine Blog

Assalamualaikum ^^

hyep.. hello hello hello loca people..
tengok title..?? korang tau ape itu SEARCH ENGINE..?? 
yang ni haa ... tipu kalau korang xpernah tengok.. hihihi ^^


fungsi : memudahkan pengunjung blog korang search apa yang dorang nak kat dalam blog korang... tak la kepala n mata sakit nak scroll sampai bawah semata-mata nak cari apa yang di cari... dengan adanya app ni dapat menyenangkan kerja pencarian korang.. hihihi ^^
oke3...

Lets tuto...

1. Log In --> Template --> Edit Html..

2. Copy kod dekat bawah ni :

<form action="http://syazdanny2329.blogspot.com/search"
method="get"> <input class="textinput" name="q" size="30" type="text"/> <input value="search" class="buttonsubmit" name="submit" type="submit"/></form>

3. Dah copy?? ok.. korang boleh PASTE dekat korang punya SIDEBAR.. ok.. :)

4. Gantikan yang tulisan merah tu dengan url korang...

5. Korang PREVIEW dulu, n then kalau dah puas hati korang boleh lah SAVE...

SELAMAT MENCUBA ^^

No comments:

Post a comment

Assalamualaikum...
alang-alang dah baca tu..
mintak tolong komen sekali boleh??
hehehehe ^^

Syaz Harzays Minme© . Designed by MaiGraphicDesign